Snövit och de sju dvärgarna

1981-84

Snövit och de sju dvärgarna

1984_snovitEn av de populäraste sagor som mammor och pappor läst för sina barn. Den skrevs om till en härlig musikal av norrmannen Per Lillo Stenberg, som bland annat satte upp den på Oslo Nya Teater. Regissören Lennart Gregor fick tag på den, lämnade den till översättning hos Jeanette Westerlund och tog sedan kontakt med Gävle-Dala Teatersällskap. Därefter var det hela i gång.

Ett antal barn och vuxna samlades ihop och ”Snövit” började sakta växa fram. Musikalen inleds med ett ”persongalleri” bestående av olika sagofigurer. En pojke som besöker teatern har haft en dröm om en speciell sagofigur, men han har
tyvärr glömt vilken drömmen handlade om. Genom att studera ”galleriet” med hjälp av ridåhalaren på teatern är det meningen att han ska komma på vilken sagofigur det gäller. Plötsligt får han se Snövit som sopar golvet längst bak på scenen och genast minns han drömmen. Och allt spelas upp framför honom och publiken.

I den ursprungliga rollbesättningen spelades pojken av Jonas Leksell. Jodå, det är rätt. Det är samma Jonas Leksell som sedermera gjort bland annat barnprogram
på TV. Olle Arnberg var mannen/ridåhalaren, Pia Jonsson och Anna Eiding delade på rollen som Snövit, Tommy Nielsen (som bland annat varit teatersällskapets ordförande) gjorde vaktsoldaten och Eva-Lena Hallberg var Sinella. Mayny Michaelsson gestaltade drottningen, Anders Pryd spelade hennes kammartjänare Koll von Krall och Rolf Andersson hade rollen som jägmästaren.

Ingela Qvarfot gestaltade tvättbjörnen, Ulla Blomström (Sundqvist) ekorren, Berit Persson haren, Marie Eismo, Annki Lindgren och Annika Carlsson tre träd. Martin Lindström (känd från dalaradion) prinsen och Lena Björklund prinsessan. Dvärgarna spelades av Per Arnberg (Butter), Tomas Eriksson (Kloker), Göran Eriksson (Glader), Magnus Carlbaum (Prosit), Anders Tunell (Blyger), Ari Niemelä och Anders Blomkvist (Toker). I ”persongalleriet” spelade Elisabeth Jobs Pippi Långstrump, Josefine Andersson var Annika och Anna Nilsson (Björnsdotter) var herr Nilsson. Per Arnberg gjorde Per Svinaherde, Liselott Hummel var Teaterns hjälte och Ulrika Andersson var Mästerkatten.

Den första uppsättningen som förutom Maximteatern även var ute i Mellansverige och Norrland på turné omfattade ett 40-tal föreställningar, den sista gavs i Hälleforsnäs. Något år senare återuppstod “Snövit” i Gävle-Dala Teatersällskaps tappning, med Ulla Blomström (Sundqvist) som Snövit. Då var även dvärgarna utbytta eftersom de gamla hade växt för mycket och var för stora. Då hette dvärgarna bland annat Magnus Westman, Daniel Nilsson, Magnus Sälgström och Fredrik Fors. Fredrik är förresten numera en förnämlig yrkesmusiker (klarinettist). Den ensemblen svarade för sex föreställningar.

 

1984_snovit_6