Bror Brorson Junior

1981- 1983

Bror Brorson Junior

Brorson-progr (1981)Ja, det var så Gävle-Dala Teatersällskap (som Borlänge Musikteater hette från början) inledde sin verksamhet. Hans Westerberg från Borlänge, som befann sig i Oslo på tjänsteresa för SSAB Domnarvets räkning, “upptäckte” musikalen Bör Börson Junior på en av den norska huvudstadens scener.
Hans tyckte att det var en teaterupplevelse värd att ta med hem. Sagt och gjort, han arbetade om den norska musikalen till en Dalaversion och förlade den “stora staden” till Falun istället för Oslo. Genom John Nyholm i Hofors – som blev teatersällskapets första ordförande – kopplades den erfarne teaterräven och regissören Lennart Gregor in. Han tyckte att den “nya” musikalen – som alltså fick namnet Bror Brorson Junior – var värd att satsa på och erbjöd sina tjänster.
Det brukar ju vara så att en redan befintlig ensemble väljer den pjäs som ska spelas, men här blev det tvärtom. För att få medverkande till Bror Brorson Junior bildades Gävle-Dala Teatersällskap, med medlemmar både i Dalarnas och Gävleborgs län. Därav namnet.
Musikalen handlar i stora drag om en handelsman i mindre skala, som grips av storhetsvansinne och är nära att köra hela affären i botten.
Och i maj 1981 skedde urpremiären på Bio Kommunalen (nuvarande Maximteatern i Borlänge) med Hans Westerberg och Mayny Michaelsson i huvudrollerna. I ensemblen ingick också bland andra Maud Mogren, Kristina Larsson (senare Warg), Rolf Andersson, Arne Back, Anders Pryd, Olavi Hiekkanen, Alf Granberg och Bertil Willhans.
Kritiken var nådig, men det var mycket trögt i portgången. Det var inte lätt för ett färskt teatersällskap att presentera en helt ny (hemmagjord) musikal. Den stora publiken uteblev och produktionen gick back enormt.

Bror Brorson Bror Brorson2 Bror Brorson3 Bror Brorson4